nedeľa 22. decembra 2013

5 Rockových Vianočných Hitov


1 Lojzo a Miro ŽbirkaKaždý deň budú vraj Vianoce

Príjemný hit, či už z rádia, alebo ako zvukové podfarbenie narýchlo nacvičeného vianočného predstavenia v škole. „Možno že“ pred tretím refrénom perfektne zapadne do rytmu a spolu s mierne gradujúcou hudbou zosilní očakávanie Vianoc. Možno že by sa ešte hodilo rozsypať „papierový sneh“.

2 Tublatanka – Poďme bratia do Betlema


 
Rocková legenda vydala vianočný album v roku 1993, podobne ako mnohé zahraničné kapely - Queen, Bon Jovi dokonca aj Alice Cooper prespieval Santa Clausa. Gitary, bicie....ešte by sa hodili tradičné kroje. 

3 HEX – Vianočný Karol


Slovná hračka Karol – kapor a podoba s anglickým „carol“ = koleda sa HEXákom vydarila, podobne ako väčšina skladieb. Už len stretnúť pár priateľov.....

4 Ine Kafe – Vianoce


Punkové Vianoce v podaní Ine Kafe. Aj keď v posledné roky sa kopy snehu nedejú, zima, tlačenice v obchodoch a chrípka stále spríjemňujú sviatky radosti a pokoja.

Rockové Vianoce od Tublatanky, 1993.
5 Komajota – Žiarovka 

Síce sa v rádiách objavila len nedávno, no text pochádza ešte z roku 1999. Vtedy ešte deti nesnívali o iPhonoch a Vianoce začínali trochu neskôr ako hneď po Halloweene. Ešte že tá žiarovka stále svieti....

+bonus+  Habera – Gott – Dvorský – Svet lásku má 


Paľo Habera síce znie rockovejšie ako kamionista s gitartou;  nestratí sa však ani v takmer opernej skladbe. Svet Lásku Má patrí k Vianociam. 

1 komentár: