štvrtok 2. januára 2014

Osobnosť roku 2013

     Obzrel som sa naspäť na rok 2013 a zostavil list 12-tich osobností, ktoré nie len zamiešali titulky novín, ale zanechali aj nejaký odkaz – či už ako príklad, alebo chybu, ktorej sa vyvarovať. Prosím, hlasujte za jednu z nich ako osobnosť roku 2013!

Január


Mnoho športovcov dnes podáva výkony na hranici ľudských možností. Jedným z nich bol aj Lance Armstrong. Priznaním sa stal novým typom hrdinu, ťažko povedať či „negatívneho“ alebo „tragického“.




Február
      Prvý jezuita  na Petrovom stolci, pápež chudobných, ktorý na svoje narodeniny raňajkoval so žobrákmi a oslovil mladých na stretnutí mládeže v Brazílii. Vo svojej knihe „Medzi Nebom a Zemou“ navrhuje otvorený dialóg medzi cirkvou a politickými predstaviteľmi. A že potrat je vražda niekoho, kto sa nemôže brániť.[1] Pápež František  je naozaj všestranná osobnosť a možno práve trocha drzosti je potrebné pre problémy dnešnej cirkvi.

Marec   
      Venezuelský prezident Hugo Chavez zomrel vo veku 58 rokov. Nový druh diktátora, ktorý propagoval socializmus 21-ého storočia, otvorene kritizoval USA a nazval prezidenta Busha somárom.[2]


Apríl
zdroj: thetimes.co.uk
     Prvý maratón v histórii oznamoval koniec vojny; na Bostonskom sa ďalšia vojna začala. Jeden z útočníkov, Dzokar Tsarnaev,  sa stal akýmsi hrdinom pre odporcov amerického imperializmu. Dokonca sa objavil aj na titulke magazínu Rolling Stone.[3]

Máj
    
zdroj: cabonatedtv.com
 Len pár týždňov

po Bostonskom incidente, dvaja Islamský fanatici popravili mačetou vojaka, za bieleho dňa na predmestí Londýna, keď sa vracal zo služby v Toweri.[4] Drummer Lee Rigby za sebou zanechal ženu aj dcéru. Zabíjať vojakov na bojiskách už nestačí, terorizmus musí zazvoniť priamo pred našimi dverami....

Jún  
     Bývalý technik amerických tajných služieb poskytol viacerým denníkom a spravodajským serverom  tajné dokumenty, ktoré odhalili odpočúvanie bežných ľudí. Edward Snowden sa ocitol v centre pozornosti. Buď ako zradca, lebo vyzradené informácie ohrozili národnú bezpečnosť a mohli zmariť protiteroristické plány; alebo ako hrdina, ktorý potvrdil to pred čím varoval už George Orwell v románe 1984. Snowden to dokonca aj spomenul vo vianočnom prejave v britskej televízii.[5]

Júl    
      Vojvodkyňa za Cambridge Kate Middleton. Pre svojho syna chce normálne detstvo, aj keď jedného dňa bude kráľom. Prvá “nearistokratická” budúca kráľovná po 350-tich rokoch spolu so svojim manželom, pilotom vojenského vrtuľníka, dáva pekný príklad rodinného života. Najlepší spôsob, ako udržať prestíž monarchie.[6]

August  
zdroj: todayonline.com
     Hneď ako oznámil svoje rozhodnutie odstúpiť z postu riaditeľa Microsoftu, akcie firmy stúpli o 7%. Steve Ballmer je príkladom lídra, ktorý kladie úspech spoločnosti pred svoje osobné ciele. O to by sa mali v podstate snažiť všetci zamestnanci. Tiež je to dobrá stratégia pre investorov, ktorý držia akcie vo vlastnej spoločnosti.

September
     Kresťanstko-demokratická únia Angely Merkelovej obhájila víťazstvo v nemeckých parlamentných voľbách. Jej reputácia v okrajových ekonomikách EU pripomína “thatcherizmus”, ale najsilnejšia žena v Európe bola potvrdená vo funkcii nemeckej kancelárky a okamžite sľúbila novú vlnu úsporných opatrení ako cestu z krízy.

Október
zdroj: katenews2day.com
      Minulosť v tajnej službe, „macho“ osobnosť vzbudzujúca rešpekt a neortodoxná politická ideológia, ktorá varuje pred vplyvom západnej kultúry.[7]  Vladimír Putin má všetky atribúty, aby sa stal novým svetovým lídrom. Padnutý Lenin v Kyjeve by čoskoro mohol mať následníka.

November
      Malala Yousafsain, ktorá sa stala terčom útoku Talibanu, získala Sacharovovu cenu za čin v oblasti ľudských práv a demokracie. Bez ohľadu na pôvod je misionárstva alebo misie; Malala si zaslúži uznanie, pretože jej nenásilný protest upriamil pozornosť sveta na niekoľko závažných problémov, vrátane práva na vzdelanie a práv žien.

December    
   Keith Richards, legendárny gitarista & skladateľ, oslávil 70-te narodeniny, aj keď mnohí neverili, že sa kvôli svojmu životnému štýlu dožije tridsiatich. Stále, vráskavý  teenager je symbolom éry, keď o úspechu rock & rollu rozhodovali  koncerty a policajné zápisnice; nie YouTube pozretia a titulky v časopisoch. 


Zdroje: 
BBC.co.uk
Guardian.co.uk
Independent.co.uk
Amazon.com
Euronews.com
Merriam-webster.com
Channel4.com
Telegraph.co.uk
Publico.es

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára