streda 17. júla 2013

Stravovacie návyky detí

Charitatívne organizácie nedávno apelovali na britskú vládu, aby zaviedla špeciálnu daň na nápoje s vysokým obsahom cukru. Má to zabránit epidémii obezity - už aj medzi deťmi.

     
Olympionici sa snažia propagovať zdravé menu v Subway
Stravovacie návyky dnešných detí a mladistvých sú naozaj biedne. Často vídavam deti kráčať domov zo školy s balíčkom čipsov alebo extra-veľkým snickersom. Vo väčšine prípadoch sú stravovacie návyky detí ovplyvnené rodičmi. Sami nemajú čas variť, alebo pripraviť si poriadne jedlo. A ani nehovorím o lákadlách v obchodoch. Jeden stánok v nákupnom centre predáva niečo, čo nazývajú „americké drinky“, no podľa zloženia je to len tekutý cukor.


     Vláda sa snaží problém riešiť cez „spoločné raňajky“ v školách.Deti prídu ešte pred vyučovaním a spolončne sa najedia. Aj populárne osobnosti podporujú zdravé stravovanie, napríklad olympionici alebo Jamie Oliver. Ale ako vidíme, stále to nestačí. Daň na nezdravé výrobky by mohla byť krok správnym smerom. Ale znova tam bude plno nevinných obetí, podobne ako pri zavedení fixných cien alkoholu pred pár rokmi. Závisláci si kúpia svoj presladený drink a ostatných odradí vysoká cena. Aj tak, najlepšie je piť čistú vodu a možno si nakoniec aj ľudia nájdu cestu k studni. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára