nedeľa 14. júla 2013

Kokaínová štúdia a stres



Študenti a kokainová štúdia

Vo februári 2013 King's College Londýnskej univerzity (University of London) vyzvala študentov, aby sa zúčastnili štúdie ohľadom účinkov kokaínu. V podstate, za užívanie drogy im budú ešte aj platiť.
Vyzerá to ako ľahká cesta k návykovej látke, ale podávanie drog na lekárske účely sa výrazne líši od rekreačného užívania. Máte radi palacinky s nutelou? Skúste ich jesť každý deň v presne určené doby  namiesto tradičných denných jedál. Nemyslím si, že si študenti výskum veľmi užili. Navyše, týkal sa len tých, čo neužívajú rekreačné drogy. 
    Užívanie drog na lekársky výskum je povolené, preto by nemal vzniknúť problém so zákonom. Je to asi jediný spôsob, ako zistiť ich účinok na ľudský organizmus. Trh s kokaínom je však vážna vec a podľa Wikipédie, má väčšiu hodnotu ako Starbucks. Určite nebude na škodu vedieť, aké procesy prebiehajú v telách ľudí závislých na „cracku“, najmä keď dokonca predbehli závislých na kofeíne. 
   
Loď Beagle, na ktorej sa plavil Charles Darwin
Verbujúc vo svojich vlastných radoch, vedci z univerzity získali lacnú testovaciu vzorku. Študenti sa radi zúčastňujú mimo-študijných aktivit, len aby sa vyhli študijným povinnostiam. Aj na mojej univerzite niektorí chodili darovať krv, a tým vymeškali seminár, na ktorom mali prezentovať.
Avšak, dobrovoľná aktivita nemusí byť vždy zbytočná. Počas návštevy v Cambridge som sa dozvedel, že napríklad aj Darwinova päť-ročná plavba okolo sveta bola viac-menej dobrovoľná aktivita, ktorá viedla k teórii evolúcie.
King's College je jedna z najlepších lekárskych fakúlt na svete, preto by som vedcom veril. Ale nezúčastnil by som sa kokaínovej štúdie, rovnako, ako by som nechcel jesť celé dni iba palacinky s nutellou.

O výsledkoch štúdie som nič nenašiel, pravdepodobne sa neuskutočnila.

Pracovný stres

Ďalšia štúdia odhalila, že dvaja z piatich úradníkov pracujú pod „nebezpečne vysokou“ dávkou stresu.

    Podľa mňa je takmer nemožné žiť bez stresu, najmä ak máme náročnú prácu a žijeme vo veľkomestskom prostredí. Snažíme sa mu vyhnúť za každú cenu, a výsledok je, že sme ešte viac vystresovaní z márnych pokusov zachovať pokoj.
     Namiesto toho by sa ľudia mali snažiť zvyšovať proti stresovú toleranciu. A najlepší spôsob ako to dosiahnuť je zdolávať každodenné stresové situácie. Možno to znie nelogicky, dokonca stresujúco, ale niečo na tom bude. Vyvážená strava (držte sa ďalej od palaciniek s nutellou a drog), dobrý spánok a relax v spoločnosti kamarátov určite pomôžu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára