sobota 13. júla 2013

Rôzne druhy diskriminácie.


Diskriminácia môže mať rôzny základ a týkať sa rozličných skupín obyvateľstva. V tomto marcovom príspevku som spomenul 3: zahraničný študenti, poctivý zákazníci a ženy.  

Zahraniční študenti


      Nové imigračné zákony v Británii zmenili zahraničných študentov na štatistické údaje. Navyše, sprísnené vízové podmienky, zavádzané od roku 2011,  zapríčinili, že mnohí uchádzači o štúdium sa radšej orientujú na USA a Kanadu. Podľa štúdie uvedenej v The Guardian, to môže britskú ekonomiku ročne pripraviť až o 350 miliónov libier. Niečo podobné sa stalo v Austrálii, ktorá po zavedení prísnejších vízových povinností zaznamenala 5% stratu na prijímoch zo vzdelávania.
      Podľa predsedu vlády, Davida Camerona, je korelácia štatistík hlavným dôvodom, prečo stále rátajú študentov medzi imigrantov. Preto sa vláda v apríli rozhodla zmierniť vízové podmienky hlavne pre študentov z Indie. Dokonca 1 000 najlepších absolventov ekonomických univerzít bude môcť ostať pracovať v Británii 1 rok po ukončení štúdia. 
Súhlasím s rozhodnutím vlády. Nedávno som spomínal, že ľudia z bývalých kolónii po stáročia prispievali k hospodárskemu rozvoju Británie. Ale prísnejšie kontroly sú nevyhnutné na elimináciu „tiež študentov“, ktorýíprichádzajú do Británie len za zábavou, alebo za ešte niečím horším.
       Predĺžené víza (Post-study work changes) zlepšia ukazovatele nezamestnanosti. Študent, ktorého vedomosti siahajú trocha ďalej ako požiadavky univerzity by nemal mať problém nájsť si prácu ktorá mu zabezpečí dostatočný príjem, aby ich mohlo dostať.  Alebo, ak je fakt šikovný, tak si takú prácu vytvorí. Už dekan na Harwarde vo filme Sociálna Sieť naznačil, že je ľahšie zarobiť na vlastnom nápade, ako si nájsť prácu.
Minimálna cena alkoholu
Začiatkom roku 2013, britská vláda uvažovala zaviesť minimálnu cenu za jednotku alkoholu 45 pencí. Témou mojej bakalárskej práce bol vzrast alkoholizmu v Británii, zaujímal ma najmä názor britských denníkov. Preto som neodmietol ponúkaný drink.
V roku 2003, po vydaní zákonov obmedzujúcich predaj alkoholu, utrpeli najmä malí podnikatelia. Dostali sa do nevýhodného postavenia voči supermarketom. Teraz sa vláda rozhodla zasiahnuť Tesco a spol, zavedením minimálnej ceny za jednotku alkoholu (45 pencí), pod ktorú sa nebude môcť predávať. Ale to pravdepodobne tiež nepomôže.
Ešte možno školáci v strednej Európe  zvyknú poskladať vreckové a kúpiť si najlacnejšie krabicové víno. No okrem nich a bezdomovcov, nikto nekupuje lacný alkohol, na ktorom sa cenový limit prejaví najviac. Ľudia preferujú divoké a drahé zábavy. Nikto  si ani nevšimne lacné fľaše alkoholu, preto je úplne jedno, či stoja 20 alebo 45 pencí. Bezdomovci to budú mať o niečo ťažšie, ale to je všetko. Zase na to doplatia len obchody, dodávatelia a daňovníci. 
Feminizmus
     Feminizmus je pomaly sa vytrácajúci termín, ktorý nám pripomína boj žien za svoje práva. Dnes je už ale históriou vo väčšine krajín sveta.
     Určite, sú isté fyziologické rozdiely medzi oboma pohlaviami; muži majú výhodu v rozvoji sily a vytrvalosti. Ale na druhej strane, ženy majú lepšie cítenie pre rytmus a techniku pohybu. Videli ste niekedy muža – moderného gymnastu alebo akvabelu?      
     Istotne existujú aj iné výhody, no ja to obmedzím len na oblasť športu. U žien – športovkýň je často dôležitejší atraktívny vzhľad, ako športový výkon. Je to zakorenené v tradičnom postavení ženy v spoločnosti, ale určite na tom má podieľ reklama a marketing. Ak si do googla zadáte ženský tenis, na prvých miestach vám vyhodí zoznam naj sexi tenistiek. Ak zadáte tenistov, vyhodí vám najlepších hráčov podľa rankingu. Aj to je jeden z pozostatkov diskriminácie na základe pohlaví. Kúpil by si niekto športový nápoj so vzpieračkou z východného bloku?
     Škoda, že v niektorých častiach sveta ešte stále existuje diskriminácia na základe pohlavia. No je to len jeden z jej druhov, inde to môže byť náboženstvo alebo príslušnosť k spoločenskej triede. Je to problém kultúry, nie biológie.




original Migration, Alcohol and Feminism.
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára