piatok 26. júla 2013

Jeden kráľ skončil, nech žije kráľ.

Koľko kociek lega bude potrebných na nového princa?
Ľudia boli natoľko zaujatý očakávaním britského kráľovského potomka, že im úplne uniklo odstúpenie belgického kráľa.

     Zdá sa, že ľudia na celom svete vrátane Slovenska boli zvedavý na nového princa. Hlavne matkám sa malými deťmi, ktoré si ešte pamätajú na pôrod, bolo ľúto vojvodkyne, ktorú okrem materstva otravovali aj novinári a nedočkavá verejnosť. Názory ľudí len potvdili môl dávnejší názor, že William a Kate robia kráľovskej rodine dobré meno a zaslúžia si trochu súkromia. Keď som sa ľudí pýtal, či vedia, že belgický kráľ skonči, len krútili hlavami. Príbehy celebrít nás zamestnávajú natoľko, že celkom zabúdame na každodenný život. Na jednej strane to potvrdzuje popularitu britskej kráľovskej rodiny dokonca aj v strednej Európe. Na druhej strane, je toto mediálne šialenstvo potrebné? Princ William si musel vziať dovolenku aby mohol byť so svojou ženou. Viac sa už k bežným ľuďom priblížiť nemôže. Nový králi sa nerodia každý deň, ale bežní ľudia áno. A väčšina z nich do chudoby. William s Kate to vedia.

     Prince George (Juraj) z Cambridge sa narodil 22 júla v nemocnici St Mary‘s v Londýne. Narazil som na článok o histórii kráľovských mien. Vedeli ste, že prvý kráľ Juraj v 18-tom storočí ani nevedel po anglicky? Novorodenec vážil 3,9 kg, čo je viac ako jeho otec v roku 1982. Myslím, že narást pôrodnej váhy je jeden z pozitívnych ekonomických ukazovateľov. Tentočlánok poukazuje na koreláciu medzi výživou matky a pôrodnou váhou. 
      Belgický kráľ Albert II abdikoval z funkcie v prospech svojho syna. Vo veku 79 rokov sa už necítil na kráľovské povinnosti. Vládu prevzal jeho syn, Philippe. Podobne ako v Británii, belgický panovník je len ceremoniálna hlava štátu. Plní však dôležitú zjednocovaciu funkciu medzi dvoma skupinami obyvateľstva: holandsky hovoriacimi flámmi a francúzskymi valónmi. Rovnako aj Anglická královná zjednocuje národy Spojeného Kráľovsta, ak nie Commonwealthu.

      Obidve monarchie majú veľa spoločného. Som rád, že na krátky čas sa celý svet zjednotil v očakávaní niečoho pozitívneho. Navyše, britská monarchia bude mať pokračovateľov do budúcnosti. Škoda, že nás vykoľajený vlak v Španielsku a mierové rozhovory v Sýrii vrátili do reality. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára